A TikTok hírfolyama a 18 éven aluliaknak is arcába tolja a szex, drog és BDSM videókat

Ha a TikTokot nem eleve arra tervezték volna, hogy megrontsa az amerikai (és úgy en bloc a nyugati) fiatalok még fejlődésben lévő pszichéjét, szexre és drogozásra serkentő videókkal, akkor sem alaptalanul vádolhatnák ezzel. A Wall Street Journal mélyelemzése szerint a TikTok személyre szabott “neked oldal”-a (ahol a felhasználók a legtöbb tartalommal találkoznak az applikációban), már 13 éveseknek is szexuális, perverz, pornós, drogos és hasonlóan degenerált videókat dob fel.

Az WSJ munkatársai számtalan TikTok fiókot hoztak létre, majd a végtelen videófolyamot böngészték, megállva a helytelen vagy “csak felnőtteknek” cimkézett videóknál. Az általuk létrehozott profilok indecens tartalmak özönével találkoztak, köztük pornóoldalak és szex shopok hirdetéseivel. Más videók egészségtelen ételek mértéktelen fogyasztását népszerűsítették, vagy menőnek állították be az alkoholizálást. Egyes videókban az ittas vezetéssel viccelődtek, vagy ivós játékokat ajánlottak. A WSJ munkatársai az összes ilyen videót katalogizálták.

A teszt végére összesen 974 olyan videót számoltak össze, ami a drogozást, az öncélú szexualitást, vagy más jellegű, felnőtteknek szánt témát tartalmazott és mindegyiket olyan felhasználói fióknak mutatta meg a TikTok, amit a beállítások szerint egy 18 éven aluli személy használt. Egymás után több százat. Néhányat ugyan töröltek, de a többségük azóta is elérhető.

Egy alkalommal, amikor a 13 évesnek beállított fiókkal nézték végig a videófolyamot, a kétszáz videó közel fele annak ellenére megjelent, hogy kizárólag felnőtteknek volt cimkézve.

A TikTok egyik szóvivője azt mondta a WSJ munkatársának, hogy az általuk használt fiókok “nem tükrözik egy valódi személy felhasználói szokásait”, mivel az embereknek sokszínű és változó az érdeklődése. Azt is hozzátette, hogy a platform “felülvizsgálja, hogyan tudná megelőzni, hogy még a rendhagyó felhasználói szokások se alakítsanak ki negatív folyamatokat, különösen a fiatal felhasználóik körében”.

A WSJ analízise viszont kiderítette, hogy az elsődleges mechanizmus, ami alapján a TikTok az indecens tartalmakat feldobja a tiniknek, pusztán annyi, hogy hosszabb ideig, vagy kétszer is megnéztek egy videót, vagy csak végignézték. Ha több indecens videót is megnéztek (ami a tinik viselkedését tükrözi), még többet mutatott nekik a rendszer.

A TikTok már egy ideje küzd azzal, hogy a helytelen táplálkozásra vagy a drogozásra serkentő videókat kigyomlálja. Az egyik tininek beállított fiókkal olyan videó özönt kaptak, ami tele volt nemi erőszak fantáziákkal és a kötözős szexet népszerűsítették. A több hónapon át zajló kísérlet során a WSJ munkatársai 100 olyan fiókot hoztak létre, aminek az életkorát 13 és 17 év közöttinek állították be.

Felmerül még egy kérdés: Vajon a kínai hatóságok megengedik a ByteDance-nek (a TikTok tulajdonosa), hogy a kínai gyerekeknek ilyen jellegű tartalmakat szolgáljon ki?

Forrás: https://www.zerohedge.com/technology/tiktok-feeds-videos-promoting-sex-drugs-bondage-users-young-13
https://www.wsj.com/articles/tiktok-algorithm-sex-drugs-minors-11631052944